Vragen (bron UZA)

  1. Wat is neuromodulatie?
  2. Wat is sacrale neuromodulatie?
  3. Wie komt in aanmerking?
  4. Wat zijn de resultaten?

1. Wat is neuromodulatie?

Neuromodulatie is het beïnvloeden van de werking van de zenuwbanen. Bij blaas- en stoelgangproblemen kan neuromodulatie een oplossing bieden. Bij Charco kunt u terecht voor de niet-invasieve behandeling (geen inplanting) door middel van een klein toestelletje waaraan electrodes worden verbonden die op een specifieke plaats op het lichtaam worden gekleefd. Dit heet TENS: Transcutane (= door de huid heen) Electrische NeuroStimulatie.

2. Wat is sacrale neuromodulatie?

De sacrale zenuwen in de bekkenbodem en de hersenen wisselen voortdurend informatie uit. Deze zenuwen zijn mee verantwoordelijk voor de werking van de blaas en de darmen. Als de communicatie tussen deze zenuwen en de hersenen niet goed verloopt, kan men blaas- en/of darmproblemen ontwikkelen.

Bij sacrale neuromodulatie worden de electrodes gekleefd op een specifieke ruggenwervel en geven we impulsen aan de zenuwen in het heiligbeen.3. Wie komt in aanmerking?

Sacrale neuromodulatie wordt ingezet bij:

  1. aandrangincontinentie
  2. incontinentie door een overactieve blaas
  3. niet spontaan kunnen plassen
  4. blaas niet volledig kunnen ledigen
  5. stoelgangincontinentie

De TENS-behandeling is heel kindvriendelijk en ideaal voor een tijdelijke behandeling. Er zijn geen bijwerkingen en de behandeling is budgetvriendelijk.

4. Wat zijn de resultaten?

Er is geen resultaatsgarantie. Charco behandelde inmiddels meer dan 1000 kinderen, bij zowat 70% behalen we de gewenste resultaten.